петък, 18 април 2014 г.

Къпиновски манастир (и водопад), Плаковски манастир - Къпиново

     Къпиновският манастир е разположен на брега на река Веселина на 5 км с. Велчево, на 8 км от с. Къпиново и на 14 км южно от Велико Търново. Той е един от големите манастири в България и е интересен паметник на българската възрожденска архитектура.
     Къпиновският манастир е основан през 1272г. по времето на цар Константин Асен - Тих (1257 – 1277г.). Опустошаван няколко пъти по време на турското робство, последният път през 1789г., след което през 1835г. е възобновен. Тогава е построена и сегашната църква "Св. Николай".












         Къпиновския водопад е малък 6-7 метров водопад в землището на с. Къпиново, област Велико Търново. Намира се в непосредствена близост до Къпиновски манастир “Св. Никола Чудотворец”.
         Височината на водния пад е сравнително малка, но за сметка на това вира под водопада е около 6-7 метра дълбок, 20 м широк и е перфектното място за слънчеви бани!
         Като цяло районът е невероятно красив и е подходящ за разходка и малко риболов – както с реката с долината и водопада, така и с намиращите се наблизо манастири-близнаци – Къпиновския манастир “Свети Николай” и Плаковския манастир “Свети Пророк Илия”.









    Мостът се намира в района на Къпиновския манастир на река Веселина. Предполага се, че е от Второто Българско царство и е бил част от пътя за Елена и проходите. Мостът е почти изцяло запазен, камъните са обработени и идеално си пасват. Сводът е в отлично състояние и е с радиус около 4-5 метра (така, че да поема и най-буйните води на реката), а ширината 2-20,5 метра. Подхода от западната страна е частично разрушен или от водите на реката или от строителите на асвалтовия път към язовир Йовковци. От източната страна продължава в добре укрепен със зид път, който завива под прав ъгъл в южна посока. В скала, висока около два метра има изсечен надпис със старобългарски букви. Близо до надписа има и други знаци, както и последните думи от надписа не се четат. Надписа е следният:

А ПСИ П ( 1780 г)
ДА СА ЗНАЙ КАКь
СТАНА МОКИЯТЬ
СТОIAНЬ ГАБРОВА/Л?/
НАТА НАПРАВИ
ПУТЪ И МОСТ/А?/
МIНУВАЙТЕ И ПОМЕ
НУВАIТЕ А НЕ КЛНИ/ТЕ /( НЕ КЪЛНЕТЕ b.a)

   За да разгледате моста се ходи до Къпиновския манастир и от там се тръгва по асвалтовия път за стената на язовир Йонковци. Мостът е на около 5 км от манастира в ляво от пътя.
















     Плаковският манастир се намира в северното подножие на Еленските височини от Средния Предбалкан близо до с. Плаково, на около 14 км от Велико Търново.
     Плаковският манастир "Св. Пророк Илия" е основан по времето на цар Иван Асен II, като първоначално се е намирал на няколко километра от днешната обител, където все още може да се види малка старинна църква. На сегашното си място манастира е издигнат през втората половина на 13в., и както повечето манастири около Велико Търново е разрушен по време на османското нашествие. През 1450г. е възстановен, като впоследствие неколкократно е опожаряван и разграбван.
     През 1835г. в Плаковския манастир е организирана Велчовата завера, като един от водачите и бил бившия игумен на манастира отец Сергий. След потушаването на заверата манастира е разрушен и за това напомня голяма мраморна плоча, поставена под манастирската камбанария.
     Възстановяването на Плакивския манастир започнало през 1845г. по времето на йеромонах Софроний. Старата църква била съборена и на нейното място бил построен сегашния манастирски храм "Св. Илия". Името на строителя не е известно, но се предполага, че това е дело на Уста Кольо Фичето, който по-късно през 1856г. изградил и жилищното крило с камбанарията. По това време бил прокопан от монасите таен изход водещ от църквата към гората, а по-късно такъв подземен изход бил изведен и от магерницата. Тези подземни изходи били използвани от Васил Левски.
През 1949г. пожар, изпепелява голяма част от жилищните сгради в Плаковския манастир.




















Как се стига
До Къпиновския манастир се стига най-удобно от с.Велчево по асфалтов път (от с.Къпиново пътя е черен). До всички точки се стига с лек автомобил.

Карта

Точки от маршрута
1. GPS: N42° 58' 36.8" E25° 43' 38.5" - Плаковски манастир
2. GPS: N42° 58' 44.4" E25° 44' 45.8" - Къпиновски манастир
3. GPS: N42° 58' 34.9" E25° 44' 54.0" - Къпиновски водопад
4. GPS: N42° 57' 25.4" E25° 45' 31.7" - Средновековен мост

GPS Трак
Тук

Източници

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Снимките от този сайт са със запазени авторски права....

..