събота, 3 май 2014 г.

Вазова екопътека (Водопад Бовска скакля) - гара Бов

     Пътеката свързва селата Гара Бов и Заселе и е еднственият път, по който може да се достигне до водопада „Скакля”. Този кът  многократно е посещаван от Иван Вазов. Вазовата екопътека е транспортно достъпна до двете отправни точки – Гара Бов /при махала Скакля/ и село Заселе. Дължината на екопътеката е около 1 час и 30 минути. Пътеката е много добра за пешеходен туризъм. В по-голямата си част тя е съвсем естествена. Във високата и стръмна част в подножието на платото над водопада има доста каменни стълби и подсигуряващ стабилен метален парапет.


     Водопад Скакля е четвъртият по височина водопад в Стара планина, водната струя се спуска от 120 метра височина. Представлява три последователни водни скока, най-големият от които е 85 м. Водите на реката, които образуват водопада, са непостоянни.
     Най-подходящото време, когато да посетите забележителността е през пролетта и лятото, когато Бовска Скакля е най-пълноводен и природата наоколо е разцъфнала. През зимата той замръзва и се превръща в истинска атракция за почитателите на скалното катерене.




















Как се стига
Началото на пътеката се намира 1,4 км западно от с.Гара Бов. (виж картата)

Характеристики
Дължина: 1,1км (до водопда, в едната посока), 5,7км пълната пътека
Денивелация: 400м
Ниво на трудност: лека
Маркировка: 

Карта

Точки от маршрута
1. GPS: N43° 02' 07.1" E23° 20' 16.3" - Начало на екопътеката
2. GPS: N43° 02' 07.6" E23° 19' 53.4" - Водопад Бовска скакля

GPS Трак
Тук

Източници

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Снимките от този сайт са със запазени авторски права....

..