събота, 23 август 2014 г.

Екопътека "Каньона на водопадите" - Смолян

     Екопътеката Каньона на водопадите е уникално място, което отвежда хората до невероятни природни чудеса. Тя е с дължина 6 км. и пресича резерват Сосковчето. Намира се в околностите на  град Смолян, а маршрутът може да бъде извървян за 4 часа спокойно ходене в едната посока. Началото й е в посока село Мугла, като на 1 км. след Смолян има отбивка надясно и малка табела за екопътеката. Второстепенния път ще ви отведе до няколко изоставени сгради. Там ще трябва да паркирате автомобила си, защото по-нататък е невъзможно да се продължи с кола. Екопътеката е наскоро изградена и навсякъде са поставени знаци и маркировки, които помагат на посетителите да се ориентират.




 Наскоро, благодарение на Българо-гръцки проект са възстановени и подобрени голяма част от съоръженията по протежение на каньона. В началото на разходката си ще се натъкнете на голяма сграда, в типично родопски стил, която представлява информационен център за туристите. Екопътеката се вие през гората, като дървени мостчета я прехвърлят, ту отляво, ту отдясно на Еленска река. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителни и големи са 5 от тях. Най-големият водопад е Орфей с пад на водата от 68м. Другите по-малки водопади като Камен улей, Сърцето, Казаните Ропката също са очарователни и човек може да остане без думи пред вида им. На няколко места са обособени места за почивка, а също така има изградени няколко панорамни площадки. Най-добре е това място да се посети в началото на лятото, когато реката е по-пълноводна и зеленината е в изобилие. Пътеката прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път.



                  В началото на пътя към “Каньона на водопадите” има посетителски център.



























               А това е най-големият водопад от каньона – Орфей, с височина над 68 м. след който водата се разделя на няколко поточета, наподобяващи струните на арфата на Орфей. Сякаш Орфей свири на своята арфа, а отсреща го чака Евридика.   
                            





Как се стига
Началото на пътеката се намира на около километър северно от кв.Средок (гр.Смолян). Има черен (сравнително проходим за леки коли) черен път. (Виж картата)

Характеристики
Дължина: 4,7км
Денивелация: 340м
Ниво на трудност: лека
Маркировка: 

Карта

Точки от маршрута
1. GPS: N41° 35' 06.0" E24° 39' 04.0" - Начало на екопътеката
2. GPS: N41° 35' 10.3" E24° 37' 52.6" - Водопад Орфей

GPS Трак
Тук

Източници

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Снимките от този сайт са със запазени авторски права....

..