неделя, 10 август 2014 г.

Водопад Кадемлийско пръскало - Тъжа

     Кадемлийският водопад се намира в Централен Балкан на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа. Разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м. Височината на водния пад е 70м. Мощната водна струя пада от венец от отвесни скали в огромни блокажи. Кадемлийското пръскало е страшно красив водопад през всеки сезон, а същевременно и много лесно достъпен. Намира се на самия Русалийски проход след отбивката за х. Триглав и на около час и половина преди х. Тъжа. До него може да стигнете от село Тъжа по коларския път, който води до хижа Триглав. Пътят пеша до водопада е дълъг и ще ви отнеме около 4-5 часа нормално ходене и ще минете покрай друг водопад - Бабско пръскало. Кадемлийския водопад се намира непосредствено до пътя.










     Тракийска, късноантична и средновековна крепост "Манастира" се намира в едноименната местност, на 3.36 km северозападно по права линия от центъра на село Тъжа, на левия бряг на река Тъжа и близо до ВЕЦ Тъжа и Чоева могила. От крепостната стена има запазени останки в източната част, достигащи до 2 m от земята. В северозападната част на крепостта се забелязват зидове от сграда с правоъгълна форма. Южният зид на сградата достига 5.30 м височина, северният 4.50 м, а източният и западният – 2.50 м. Южният зид на сградата достига 5.30 м височина, северният 4.50 м, а източният и западният – 2.50 м. Зидарията на сградата е смесена- камъни и редове тухли, споени с червен хоросан. Външната крепостна стена е изградена от ломен камък, споен с бял хоросан. По византийско време постройката е имала стратегическа стойност, защото е изградена на кръстопът на пътя Копсис- Крън, както и отклонението към Русалийския проход. Външната крепостна стена е изградена през средновековието. 














Как се стига
Пътеката започва от северния край на с.Тъжа. По-голямата част от пътеката се върви по черен път (част от русалийския проход). Трасето може да се измине и с високо проходим или чужд автомобил. До крепост Манастира има път и се стига с лека кола.

Характеристики
Дължина: 13км (в едната посока)
Денивелация: 750м
Ниво на трудност: лека
Маркировка: синя

Карта

Точки от маршрута
1. GPS: N42° 39' 34.5" E25° 04' 50.0" - Начало на пътеката
2. GPS: N42° 42' 02.0" E25° 02' 27.4" - Екопътека Бабско пръскало (по желание може да се направи отбивка и да се мине и по нея)
3. GPS: N42° 43' 40.7" E25° 01' 29.2" - Водопад Кадемлийско пръскало
4. GPS: N42° 39' 56.2" E25° 02' 54.0" - Крепост Манастира

GPS Трак
Тук

Източници

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Снимките от този сайт са със запазени авторски права....

..